
ایسنا/خراسان رضوی تغییرات سریع در سیستمهای غذایی کشورها منجر به سوءتغذیه و چاقی شده و این مورد بهویژه در کشورهای کمدرآمد و متوسط کاملا مشهود است.
به گزارش اریک نیوز، به نقل از مقالات منتشرشده در نشریه لانست The Lancet ، بیش از یکسوم از کشورها، بهویژه کشورهای جنوب صحرای آفریقا، جنوب و شرق آسیا و اقیانوس آرام دارای مشکلات سوءتغذیه و چاقی هستند (45 از 123 کشور در دهه 1990 و 48 از 126 کشور در سال 2010).
سوءتغذیه و چاقی بر نسلهای آینده در این مناطق نیز تاثیر خواهد داشت، زیرا تغذیه و چاقی مادران با سلامت ضعیف در فرزندان همراه است. به دلیل سرعت تغییر در سیستمهای غذایی، تعداد بیشتری از افراد در نقاط مختلف در معرض دو نوع سوءتغذیه قرارگرفتهاند و این مورد باعث افزایش تاثیرات منفی بر سلامتی شده است.
مدیر گروه تغذیه، بهداشت و توسعه سازمان بهداشت جهانی، اظهار کرد: با یک واقعیت جدید تغذیه روبرو هستیم و دیگر نمیتوانیم کشورها را کمدرآمد و با سوءتغذیه یا درآمد بالا با مشکل چاقی معرفی کنیم. همه اشکال سوءتغذیه دارای مخرج مشترک هستند و علت آن سیستمهای غذایی هستند که نتوانستهاند موجب سلامت و ایمنی بدن شوند و یا قابلدسترس نبوده و یا رژیمهای غذایی پایداری نیستند. تغییر در این مورد نیازمند سیستمهای غذایی با کنترل تولید و فرآوری، توزیع، قیمتگذاری، بازاریابی، برچسبگذاری، مصرف و مدیریت ضایعات است. کلیه سیاستها و سرمایهگذاریهای مربوطه نیز باید بهطور اساسی موردبررسی مجدد قرار گیرند.
دکتر ریچارد هورتون، سردبیر مجله لانست میگوید: با بررسی آمار سازمان بهداشت جهانی و مقالات منتشرشده در این نشریه تا سال 2019 مشخصشده که به فعالیتهای بیشتری برای درک علائم سوءتغذیه نیاز داریم و باگذشت 6 سال از فعالیت سازمان ملل در مورد تغذیه ، آمار سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد دستیابی به هدف جهانی ریشهکن کردن گرسنگی و پیشگیری از سوءتغذیه در همه صورتهای آن نیازمند دستور عمل است.
برآوردهای جهانی نشان میدهد که تقریبا 2.3 میلیارد کودک و بزرگسال دارای اضافهوزن هستند و بیش از 150 میلیون کودک با توقف رشد مواجه شدند. بااینحال، در کشورهای کمدرآمد و متوسط این مشکلات در بین افراد، خانوادهها، جوامع و کشورها مشترک شده است.
در گزارش جدید، روندهای پنهان این مشکل که معروف به بار مضاعف سوءتغذیه است و علل آن ازجمله تغییرات سیستم اجتماعی و غذایی، تفسیر بیولوژیکی و اثرات آن و اقداماتی که ممکن است به رفع سوءتغذیه در همه موارد کمک کند، موردبررسی قرارگرفته است.
محققان از اطلاعات نظرسنجی از کشورهای کمدرآمد و متوسط در دهه 1990 و 2010 استفاده کردند تا برآورد کنند کدام کشورها با بار مضاعف سوءتغذیه روبرو هستند.
در دهه 2010 در مقایسه با دهه 1990، 14 کشور با کمترین درآمد در جهان، بار مضاعف جدیدی از سوءتغذیه ایجاد کردند. نتایج نشان میدهد نسبت به دهه 1990 کشورهایی با درآمد متوسط و کشورهای کمدرآمد و کشورهای با درآمد بیشتر، همگی تحت تاثیر موارد سوءتغذیه قرار گرفتند. محققان اظهار کردند: این موارد نشاندهنده شیوع فزاینده اضافهوزن در فقیرترین کشورهاست، جایی که جمعیت هنوز با توقف رشد، لاغری و مرگومیر ناشی از سوءتغذیه روبرو است.
پروفسور باری پوپکین محقق این تحقیق از دانشگاه کارولینای شمالی ایالاتمتحده، گفت: "مشکلات سوءتغذیه در حال ظهور، نشانگر واضحی از عوامل رژیمهای غذایی ضعیف است. در حال حاضر، فقیرترین کشورها و کشورهای با درآمد متوسط شاهد تحول سریع در نحوه خوردن، نوشیدن، حرکت در محل کار و خانه، حملونقل و اوقات فراغت هستند. واقعیت جدید تغذیه با تغییرات در سیستم غذایی هدایت میشود که باعث شده غذاهای فرآوری شده بهراحتی در دسترس قرار گیرند و این مواد غذایی با افزایش وزن مرتبط بوده و بر رژیمهای شیرخوارگان و کودکان در سن پیشدبستانی نیز تاثیر منفی دارند. این تغییرات شامل ناپدید شدن بازارهای مواد غذایی تازه، افزایش سوپرمارکتها و کنترل زنجیره غذایی توسط سوپرمارکتها، شرکتهای جهانی غذا و کشاورزی در بسیاری از کشورها شده است."
قرار گرفتن در معرض سوءتغذیه در اوایل زندگی و به دنبال آن اضافهوزن از کودکی به بعد ، خطر ابتلا به طیف وسیعی از بیماریهای غیر واگیر را افزایش میدهد و این مورد باعث بار مضاعف سوءتغذیه بهعنوان یک عامل اصلی در ایجاد بیماریهای جهانی نوظهور مانند دیابت نوع دو، فشارخون بالا، بیماریهای قلبی عروقی و سکته مغزی میشود. این تاثیرات منفی به نسلهای مختلف نیز منتقل میشود.
با وجود تأکید به پیوندهای فیزیولوژیکی، به همه اشکال سوءتغذیه ازلحاظ تاریخی و سایر عوامل مهم ازجمله تغذیه در اوایل زندگی، کیفیت رژیم غذایی، عوامل اجتماعی اقتصادی و محیطهای غذایی توجه نشده است. علاوه بر این، شواهدی وجود دارد که برنامههای مربوط به تغذیه با مواد غذایی، خطرات ناخواسته مربوط به چاقی و بیماریهای غیر واگیر مرتبط با رژیم غذایی را در کشورهای کمدرآمد و درآمد متوسط که محیطهای غذایی آنها بهسرعت در حال تغییر هستند را افزایش داده است.
درحالیکه حفظ این برنامهها برای تغذیه بسیار مهم است اما باید دوباره طراحی شوند تا آسیب آنها کمتر شود. برنامههای تغذیهای موجود از طریق خدمات درمانی، شبکههای ایمنی اجتماعی، محیطهای آموزشی و سیستمهای کشاورزی و مواد غذایی فرصتهایی برای از بین بردن چاقی و بیماریهای غیر واگیر مربوط به رژیم غذایی ایجاد کرده است.
این گزارش مجموعهای از اقدامات برای پیشگیری از موارد ذکرشده در بالا شامل بهبود مراقبتهای قبل از تولد و شیردهی، رفاه اجتماعی و سیاستهای جدید در سیستم کشاورزی و غذایی با رژیمهای غذایی سالم بهعنوان هدف اصلی ارائه شده است.
پروفسور کورینا هاوکز از مرکز سیاستهای غذایی دانشگاه لندن انگلستان میگوید: "ادامه سیاستهای پیشین در واقعیت جدید تغذیه، مناسب نیستند. البته فرصتهای زیادی برای پرداختن به اشکال مختلف سوءتغذیه وجود دارد و اکنون زمان استفاده از این فرصتها یعنی فعالیت مضاعف فرارسیده است."
برای ایجاد تغییرات سیستمی لازم برای پایان دادن به سوءتغذیه در همه اشکال آن، محققان از دولتها، سازمان ملل متحد، جامعه مدنی، دانشگاهیان، رسانهها، اهداکنندگان، بخش خصوصی و بسترهای اقتصادی میخواهند تا بار مضاعف سوءتغذیه را برطرف کنند. بازیگران جدید این مسیر نیز سازمانهای مردمی، کشاورزان و اتحادیههای آنها، رهبران باایمان، طرفداران سلامت سیاره زمین، مبتکران و سرمایهگذاران تأمینکننده مالی شرکتهای عادلانه و سبز، شهرداران شهرها و انجمنهای مصرفکننده خواهند بود.
مدیر سازمان بهداشت جهانی گفت: "با توجه به اقتصاد سیاسی غذا، کالایی کردن دستگاههای غذایی و الگوی رو به رشد نابرابری در سراسر جهان، واقعیت جدید تغذیه خواستار جامعه گسترده از بازیگرانی است که در مقیاس جهانی با روشهای تقویتکننده و مرتبط کار کنند. بدون تحول عمیق در سیستم غذایی، هزینههای اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی، مانع رشد و پیشرفت افراد و جوامع در چند دهه آینده خواهد شد."
محقق این تحقیق گفت: "ما با یک واقعیت جدید تغذیه روبرو هستیم که تغییرات اساسی در سیستم غذایی باعث شده است که فقیرترین کشورها دارای سطوح بالای اضافهوزن و چاقی در کنار سوءتغذیه غذایی باشند. تحقیقات ما نشان میدهد که اضافهوزن و چاقی حداقل 20 درصد در بین بزرگسالان در همه کشورهای کمدرآمد دیده میشود. علاوه بر این، بار مضاعف در دو نوع سوءتغذیه و اضافهوزن در درجه اول در کشورهای کمدرآمد اتفاق میافتد. این سیستم از طریق سیستم غذایی مدرن هدایت میشود و از دسترسی جهانی برخوردار است و مانع مصرف رژیمهای غذایی ایمن، مقرونبهصرفه و سالم به روشی پایدار در کشورها و خانوادههای کمدرآمد و حتی متوسط میشود ".
برآوردهای جهانی نشان میدهد که تقریبا 2.3 میلیارد کودک و بزرگسال دارای اضافهوزن هستند و بیش از 150 میلیون کودک دچار توقف رشد هستند.
رژیمهایی باکیفیت بالا با ترویج رشد سالم، توسعه و ایمنی بدن و جلوگیری از چاقی و بیماریهای غیر واگیر (NCDs) در زندگی، خطر سوءتغذیه را در تمام اشکال آن کاهش میدهد.
رژیمهای غذایی سالم عبارتند از: شیوههای بهینه شیردهی در دو سال اول، تنوع و فراوانی میوه و سبزیجات در رژیم غذایی، فیبرها، آجیل و مغزها، همچنین مصرف میزان متوسطی از غذاهای منبع حیوانی و حداقل استفاده از مواد غذایی و نوشیدنیهای انرژیزا و کنترل مصرف قند، چربی اشباعشده، چربی ترانس و نمک است.
انتهای پیام