#خواص_گشنیز #دانستنی #بیشتر_بدانیم
از خواص گشنیز چه می دانید ؟ آیا با فواید خوردن گشنیز آشنایی دارید ؟
گشنیز نوعی سبزی با نام علمی Coriandrum sativum است. این گیاه بومی جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا است و ارتفاع آن تا نیم متر هم میرسد.
ساقه
در ایران از برگ و ساقه گشنیز به عنوان سبزیجات خوردنی استفاده میشود.
دانه
در هند از تخم گشنیز به عنوان یکی از ادویهجات مهم استفاده میگردد.تخم گشنیز، ادویه ای است که عطر قوی دارد و از آن در آشپزی ایرانی استفاده می شود. در طب سنتی هم از آن استفاده می کنند. در ایران از تخم گشنیز برای تصفیه خون و استفاده در شیرینیجات خانگی بهره میبرند.
ریشه
ریشه گشنیز در آشپزی، بهویژه آشپزی تایلند مورد استفاده قرار میگیرد.
خواص درمانی گشنیز
گشنیز سبزی ای با طبیعت سرد و خشک است. کسانی که بیخوابی دارند می توانند در وعده شام خود از این سبزی استفاده کنند؛ زیرا خاصیت خواب آور بودن دارد . درمان جوش های دهان و تسکین درد دهان با این سبزی امکان پذیر است. گشنیز مانع ترش شدن غذا در معده می شود همچنین درد صفرا را تا حد بسیار زیادی تسکین می دهد. تخم گشنیز برای درمان وسواس و خفقان بسیار خوب است .
دم کرده تخم گشنیز از سیلان منی جلوگیری میکند.
مقدار خوراک تخم گشنیز 2 تا 6 گرم در 100 سیسی آب است.
تخم گشنیز قاعدهآور است به صورت دم کرده میل شود.
گشنیز مقوی مغز است.
تخم گشنیز محرک اشتها و محلل غذا است به صورت دم کرده میل شود.
تخم گشنیز ضدکرم و از رشد آن در معده جلوگیری میکند.
برای شب کوری آب گشنیز را با گلاب مخلوط کرده به چشم بمالید.
برای خارش پوست آب گشنیز را با عرق کاسنی مخلوط کرده به پوست بمالید.
برای سوزش و سختی ادرار آب گشنیز 4 قاشق همراه یک لیوان عرق خارخاسک یا خارشتری استفاده شود.
برای شب ادراری کمی گشنیز همراه شکر میل شود.
برای اوره خون یک قاشق چایخوری تخم گشنیز با یک سوم استکان آبغوره خیسانده سپس مخلوط با آب میل شود.
برای سوءهاضمه و نفخ از دم کرده تخم گشنیز استفاده شود.
برای سینوزیت 5 گرم تخم گشنیز در 300 سیسی آب جوشانده صاف نموده استنشاق نمایید.
جهت درمان ورم رگ بیضه گشنیز تازه + عسل + روغن زیتون مخلوط نموده به صورت ضماد بگذارید.
برای درمان اگزما آش آبغوره که در آن گشنیز و برگ چغندر باشد مؤثر است.
برای تشنج 5 گرم گشنیز در 150 سیسی آب دم کرده به 3 نوبت بنوشید.
برای برطرف شدن خارش چشم یک قطره آب گشنیز با احتیاط در چشم بچکانید.
برای دیفتری آب گشنیز + آبغوره مخلوط کرده غرغره کنید بهتر است بیمار حتماً نزد پزشک برود.
برای برفک دهان آب گشنیز را مزمزه کنید.
برای مخملک آب گشنیز + آب هندوانه + شیرخشت مخلوط کرده، سه روز اول روزی 3 قاشق بخورند.
برای تورم زبان گشنیز را بجوید.
برای درمان خارش بدن، مقعد و رحم، آب گشنیز را با آرد به صورت ضماد بگذارید.
برای درمان ضربان چشم و پرش پلک گشنیز را با شیر دختر مخلوط کرده به صورت ضماد بگذارید.
برای درمان چین و چروک صورت 10 گرم تخم گشنیز + 10 گرم اسطوخودوس + 150 سیسی آب را 15 دقیقه دم کرده سپس صاف نموده وقتی سرد شد با چهار قاشق عسل مخلوط کرده و یک قاشق روغن زیتون به آن اضافه کرده به صورت ماسک بمالید.
برای درمان غلظت خون از جوشانده تخم گشنیز استفاده شود.
برای درمان برص از آش گشنیز با آبغوره استفاده شود.
آش گشنیز برای کهیر مناسب است.
برای تسکین درد گوش و درد عصب صورت یک قاشق غذاخوری پودر تخم گشنیز را در یک لیوان آب بجوشانید و گوش را بخور دهید.
برای تقویت حافظه 15 گرم تخم گشنیز و 15 گرم تخم شنبلیله را با هم کوبیده با عسل مخلوط کرده صبح به صبح یک قاشق میل شود.
برای سردردی که از حرارت بدن تولید شده باشد تخم گشنیز را کوبیده در سرکه خیس کرده به سر بمالند.
برای درمان گوش درد و کری گشنیز خشک را جوشانده 5 گرم در 100 سیسی آب جوشانده هر ساعت یک قاشق به مدت 3 روز میل شود.
برای اختلال حواس که با عصبانیت همراه باشد آب گشنیز + آب لیمو شیرین + کمی عرق کاسنی صبح ناشتا یک لیوان میل کنند.
برای تسکین درد صورت (نورالژی فاسیال): سر و صورت را با دم کرده تخم گشنیز بخور دهید و 5 گرم تخم گشنیز در 150 سیسی آب دم کرده روزی 3 استکان میل شود.
کسانی که دیابت دارند روزی 2 گرم تخم گشنیز را دم کرده هر ماه سه روز بیشتر میل نشود.
برای درمان سرطان پوست چه زخمی یا غیرزخمی از پماد گشنیز استفاده کنید. طرزتهیه: سرب را با آب گشنیز بسایید و با روغن گل سرخ مخلوط کنید. البته سرب مسمومیت ایجاد می کند بهتر است با نظر پزشک باشد.
مضرات گشنیز
زیادخوردن گشنیز فراموشی و اختلال حواس ایجاد میکند.
خوردن زیاد گشنیز باعث ضعف نیروی جنسی و تقلیل و کمشدن اسپرم میشود.
کسانی که تنگی نفس دارند گشنیز برای آنها خوب نیست.
سعی کنید شبها زیاد گشنیز نخورید چون باعث میشود خوابهای پریشان ببینید.
خوردن زیاد گشنیز باعث لکنت زبان میشود.
منبع: دکتر سلام