#شهروندان #دانستنی #بیشتر_بدانیم #مدیریت_بحران
آیا می دانید …؟ ایران ششمین کشور دنیا به لحاظ وقوع بلایای طبیعی است و از مجموع کلیه شهرهای کشورمان فقط 3 درصد در نواحی کم خطر قرار دارند. سالانه 1700 تا 2000 حادثه در ایران ثبت می شود که به طور میانگین یعنی 4 تا 5 حادثه در روز که در کل سالانه بین 5 تا 10 هزار میلیارد تومان از این بابت به کشورمان خسارت وارد می شود که این رقم معادل 10 تا 20 درصد بودجه عمومی کشور و 50 تا 70 درصد بودجه عمرانی کشور است. آیا می دانید که 70 درصد کشور ایران در معرض خطر زلزله و 50 درصد آن در معرض خطر سیل و در مجموع 90 درصد جمعیت کشور در معرض خطرات ناشی از سیل و زلزله قرار دارند. |
بحران عبارت از عدم انطباق بین نیازها و منابع است. یعنی در شرایط عادی بین نیازهای جامعه و منابع آن توازن و تعادلی برقرار است که با بروز شرایط بحرانی (مثلاً زلزله) به هم می ریزد. در همین جا است که مدیریت بحران به معنای بازگرداندن تعادل بین نیازها و منابع، نقشی حیاتی می یابد.
سرزمین ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی و زمین شناسی از جمله ده کشور سانحه خیز جهان به شمار می آید و همواره بر اثر بروز سوانحی چون
سیل، زلزله، خشک سالی و غیره، خسارات جانی و مالی قابل توجهی به کشور وارد آمده است. از همین رو، سال هاست که راه های کاهش اثرات سوانح طبیعی در کشور مورد توجه قرار گرفته و تلاش می شود تا همگام با تجربه های جهانی در این حوزه، شاخص ایمنی و آمادگی در برابر سوانح طبیعی ارتقا یابد.
اما؛ در این میان ما شهروندان نیز در رابطه با مدیریت بحران و حوادث غیر مترقبه وظایفی بر عهده داریم که به برخی از آن ها اشاره می شود:
- توجه و توکل به خدا به هنگام بروز حادثه و بحران.
- یاد گرفتن اصول پناه گیری و تخلیه اضطراری و آموزش آن به اعضای خانواده و دوستان.
- توجه و کمک به دیگران به ویژه کودکان، سالمندان و شهروندان کم تر توانا در مواقع بحران.
- آموزش ها و آمادگی های شخصی، جمعی و محله ای و تشکیل گروه های داوطلب مدیریت و اقدام در بحران برای مقابله با خطرات و سوانح ( برنامه، ابزار، روش ) و عوامل خطرآفرین طبیعی ( برف، باران، توفان، بوران و…).
- توجه به حق تقدم خودروهای آمبولانس، آتش نشانی، پلیس و سایر خودروهای امدادی و شناخت صدای آژیر هر یک از این وسایل نقلیه و وظاف متقابل رانندگان سایر خودروها در این خصوص.
- تهیه و در دسترس قراردادن کوله پشتی یا کیف نجات برای خود و اعضای خانواده ( حاوی وسایل اضطراری، شامل کیف کمک های اولیه، آب و مواد خوراکی سبک و انرژی زا و فاسدنشدنی، وسایل شخصی و بهداشتی ضروری، مدارک و اسناد مهم، چراغ قوه، باتری اضافه، لباس مناسب فصل، یک عدد سوت، رادیوی کوچک، برگه ای شامل شماره تماس های اضطراری).
- تهیه کپسول اطفاء حریق برای محل کار و خانه و شارژ آن در دوره های زمانی مناسب.
- خودداری از قراردادن اجسام و وسایل سنگین در ارتفاع، مانند کمدها، آبگرمکن، کولر و….
- خودداری از نگهداری مواد شیمیایی یا کپسول های قابل اشتعال در مکان مسکونی.
- یاد گرفتن مسیرهای دسترسی به جان پناه محله و تمرین ماهانه پیمودن این مسیرها از خانه تا جان پناه.
منبع: نشریه مشکات