اماس یک بیماری خودایمن است که بر مغز و نخاع فرد تأثیر میگذارد. در پی این بیماری، بدن توانایی کنترل ماهیچهها، بینایی، تعادل و سایر حواس را از دست خواهد داد. افسردگی، تشویش و اضطراب نیز از اثرات این بیماری روی فرد است. از نشانههای ابتلا به اماس میتوان به گزگز کردن مداوم کف پاها و کف دستها، خستگی مفرط، بیحالی، دوبینی، تارشدن چشم و عدم تعادل بدن اشاره کرد.
متخصصان مغز و اعصاب سه عامل محیطی، ژنتیکی و ویروسها را در بروز اماس مؤثر خواندهاند. |
بنابراین تا حدودی میتوان از بروز این بیماری پیشگیری کرد. پزشکان معتقدند انجام برخی اقدامات میتواند در پیشگیری از اماس مؤثر باشند. این اقدامات بسیار ساده هستند؛ آنقدر ساده که شاید کمتر کسی به آن ها توجه کرده باشد. برخی از این اقدامات عبارتند ار:
– تأمین ویتامین D
کمبود ویتامین D یکی از مواردی است که در ابتلا به بیماری اماس میتواند مؤثر باشد. ویتامین D را میتوان در زرده تخممرغ، شیر، ماست، پنیر، کره حیوانی، روغن کبد ماهی و… جستوجو کرد.
– دوری از استرس
استرسهای روحی و هیجانی نیز میتوانند خطر ابتلا به بیماری ام اس را افزایش دهند. در نتیجه بهتر است افراد از این حسها تا جای ممکن جلوگیری کنند و استرس را از خود دور کنند.
– مصرف مواد غذایی حاوی فیبر
خوردن مواد غذایی حاوی فیبر نیز میتواند به پیشگیری از بیماری ام اس کمک کند. فیبرها را در خوراکیهایی مانند خربزه و طالبی و سبزیجات میتوانید پیدا کنید.
– مصرف ماهی
ماهی نیز حاوی موادی است که در عدم ابتلا و کنترل بیماری ام اس نقش مهمی میتواند ایفا کند.
– مصرف چربی های غیر اشباع
روغن زیتون، آووکادو و سایر چربیهای تک غیراشباعی را جایگزین سایر روغنها کنید.
– مصرف نکردن دخانیات
مصرف دخانیات، یکی از عوامل مؤثر در ابتلا به اماس است. افراد سیگاری یا کسانی که دخانیات مصرف میکنند بیش از دیگران در معرض این بیماری قرار خواهند گرفت.
– انتخاب محل زندگی مناسب
فناوری و امواجی که تلفن همراهمان میتواند از خود ساطع کرده و ما را در بر بگیرد، خطری برای مبتلاشدن به اماس هستند. بنابراین تا میتوانید خود را از این فناوریها دور کنید.
شاید بهنظر نیاید اما محل زندگی در ابتلا به اماس مؤثر است. مکانهایی که پارازیت بیشتر، آلودگی شدیدتر و فاضلابهای وسیعتری دارند، خطرات ابتلا به این بیماری را چندین برابر افزایش میدهند.
– خوردن شیر
خوردن روزانه یک لیوان شیر، خطر ابتلا به اماس را تا چهار برابر کاهش خواهد داد، پس از آن غافل نشوید.
– خوردن میوه
خوردن میوههای بنفش و قرمز (تمشک و شاتوت و…) و میوههای زرد و نارنجی را در برنامه خوراک روزانه خود قرار دهید. دسته اول تأثیر رادیکالهای آزاد را بر بدن شما کاهش خواهد داد و دسته دوم باعث میشود که اعصاب شما عملکرد بهتری داشته باشد.
گوجه بخورید. این ماده خوراکی قرمزرنگ اگر روزی به اندازه یک عدد میل شود، کاهش خطر ابتلا به اماس را در پی خواهد داشت.
چند نکته درباره استرس شغلی
یک متخصص طب کار با اشاره به این که اگر افراد مقداری فشار را از جانب محیط احساس نکنند، انگیزهای برای انجام فعالیتهای خود ندارند، اظهار کرد: عوامل سازمانی و شرایط فیزیکی از مشکلاتی هستند که میتوانند باعث ایجاد استرسهای شغلی در محیط کار شوند. دکتر صالح پور با اشاره به اینکه استرس حالتی از بدن است که در مواجهه با تعدادی از تظاهرات فیزیولوژیک خاص مشخص میشود، گفت: تظاهرات استرس رابطه مستقیم با سیستم عصبی خودکار بدن دارد که این سیستم کنترلکننده پاسخهای فیزیولوژیک انسان است.
وی یادآورشد: اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک در بدن مسئول تنظیم سیستم خودکار هستند و شناخت تظاهرات استرس در بدن نخستین قدم در کنترل مؤثر استرس است. این متخصص طب کار با اشاره به این که تظاهرات هیجانی و احساسی شامل احساس افسردگی، ناامیدی و پرخاشگری میشود، خاطرنشان کرد: استرس شغلی به معنی واکنش منفی فرد نسبت به فشار بیش از حد وارد بر وی یا سایر انواع تکالیفی که در محیط کاری بر دوش فرد گذاشته میشود، است.
منبع: