درخت انجیر که نام لاتین آن فیکوس (Ficus) میباشد از خانواده (Moracee) موراسه است و دارای ۶۰۰ گونه میباشد که اغلب انواع آن وحشی یا زینتی هستند. برگ درخت انجیر پنجهای میباشد. قسمتی که به اسم میوه انجیر معروف است و موردتغذیه قرار میگیرد، در حقیقت میوه نیست بلکه زائده مجوفی است که گل های انجیر به تعدادی زیاد در داخل آن قرار گرفتهاند و مواد قندی در این زایده یا رسپتاکل جمع میشود. گل های نر و گل های ماده درخت انجیر از یکدیگر جدا ولی روی یک پایه یعنی در داخل رسپتاکل واقع شدهاند و به عبارت دیگر درخت انجیر گیاهی است یک پایه.
تلقیح گل های ماده انجیر به وسیله حشرات مختلف انجام میگیرد.
خواص انجیر
بر اساس تحقیقات انجام شده، برگ های درخت انجیر به دلیل داشتن خصوصیات مدر بودن، تسکین دهندگی و دافع کرم روده مورد استفاده قرار می گیرد و دم کرده برگ درخت انجیر مسکن بوده و برای معالجه سرفه تجویز شدهاست.
میوه انجیر برای نرم کردن سینه و روده و دارای خاصیت ویژهای میباشد.
انجیر تازه منبع غنی بتاکاروتن و ویتامین ث است که در جلوگیری از ابتلا به سرطان کاربرد دارند.
جوشانده انجیر در التهاب دستگاه تنفسی و غرغره کردن آن برای گلو درد و سرماخوردگی مفید بوده و عفونتهای لثه را نیز درمان میکند.
خوردن انجیر تازه و خشک سبب لینت مزاج شده و یبوست مزمن را درمان میکند و در طب جدید شربتی از آن برای رفع بیماری های یبوست کودکان تهیه شدهاست.
طبع آن گرم و تر است.
سرشار از ویتامین ها به خصوص B1 میباشد.
ضدچربی خون ، اوره خون و تصفیه کننده خون میباشد.
برای کسانی که دوره نقاهت را میگذرانند مفید است. 10 صبح و 5 عصر میل شود.
برای کسانی که تنگی نفس دارند خوب است.
انجیر دارای آهن ، برم ، منگنز ، آهک و گوگرد میباشد.
خوردن انجیر قبل از غذا باعث تحریک اشتها میشود و محیط را برای هضم غذا آسان میکند.
کسانی که یبوست دارند قبل از غذا انجیر بخورند.
کسانی که میخواهند چاق شوند. صبح ناشتا انجیر با کمی رازیانه میل کنند.
خوردن انجیر باعث ازدیاد عرق میشود به خاطر همین سموم بدن دفع میگردد.
انجیر باعث تقویت کبد میشود.
کسانی که ورم طحال دارند انجیر بخورند.
خوردن انجیر با گردو مقاومت بدن را در برابر سموم بالا میبرد.
انجیر + پسته و بادام باعث تقویت حافظه میشود.
انجیر از ریزش مو جلوگیری میکند.
انجیر بوی بد دهان را از بین میبرد.
سوخته میوه انجیر با روغن کنجد موهای سفید را مشکی میکند.
سوخته انجیر + گلیسیرین، دندان ها را سفید و محکم مینماید.
ضماد انجیر + آرد جو مسکن دردهای عضلانی و باز کننده کورک و دمل است .
ضماد انجیر با روغن زیتون ترک پوست را که براثر سرما ایجاد شده است، از بین میبرد.
شیرابه انجیر جهت میخچه و زگیل مفید است. وقتی برگ درخت انجیر را از درخت جدا میکنیم شیرابه بیرون میآید.
اگر شیرابه انجیر را روی دندان کرم خورده بگذارید فوراً درد آن را ساکت میکند.
میوه کال انجیر باعث زود پخته شدن گوشت میگردد همچنین باعث پخته شدن حبوبات هم میشود.
جوشانده انجیر برای ذاتالریه ، ذاتالجنب ، آسم ، تنگی نفس و سرما خوردگیهای مکرر مفید میباشد.
برای درمان یبوست های شدید، انجیر را شب در شیر خیسانده صبح ناشتا میل فرمایید.
انجیر حالت تشنگی و تب را از بین میبرد.
در خوردن انجیر افراط نکنید چون برای معده و چشم زیانآور است و خنثی کننده زیان آن کرفس است.
افراد چاق کمتر انجیر بخورند.
کسانی که مبتلا به اختلالات معده و روده هستند با احتیاط میل کنند.
جوشانده انجیر در شیر نرم کننده سینه خواهد بود.
انجیر را بو داده، بکوبید و به صورت قهوه درآورید، برای سیاه سرفه ، ذاتالریه و دردهای مزمن مفید است.
انجیر، خرما، کشمش و عناب. جهت نرم کردن سینه و جلوگیری از خونریزی آن مفید است.
برای تقویت مو از برگهای درخت انجیر مانند حنا (هفتهای یکبار) استفاده شود.