کولهپشتیدارها به مسافرانی گفته میشود که پیاده یا با دوچرخه و حتی با موتورسیکلت سفر میکنند و تمام وسایل همراهشان در یک کولهپشتی خلاصه میشود و سعی میکنند کلیه مایحتاجشان را در طول مسیر یا از مقصد تهیه کنند.
این نوع سفر ضمن مفرح بودن، خطراتی نیز در پی دارد که ناآشنایی با اینگونه خطرات ممکن است برای گردشگر مشکلاتی در پی داشته باشد.
بنابراین بد نیست در این نوع سفر 12 توصیه طلایی را جدی بگیرید.
1 ـ هرگز در رستورانهای بین راهی غذا نخورید: طبق آمار سازمان بهداشت جهانی، بیشترین آمار مسمومیت بین مسافران و گردشگران به دلیل خوردن غذا در رستورانهای بین راهی در کشورهای مختلف ثبت شده است. هرچند امروزه در بسیاری از کشورهای پیشرفته مسائل بهداشتی در اغذیهفروشیها و رستورانها به شدت کنترل میشود، اما باز هم شاهد این گونه بیماریها هستیم. دلیل این بیماریها عدم کنترل مواد اولیه و ماندن طولانیمدت آن ها در انبار این رستورانهاست. بنابراین لقمهای هرچند کوچک همیشه همراه داشته باشید.
طبق گزارشهای همین سازمان بیشترین آمار ابتلا به بیماریهای عفونی و مسمومیت در کشورهای جنوب شرقی آسیا، هندوستان، سریلانکا و بهطور کلی کشورهای مرطوب و گرم به ثبت رسیده و گزارش شده است.
2 ـ هرگز نمیتوان لازانیای ایتالیایی را در ترکیه پیدا کرد یا اینکه نمیتوان سوپ سوشی مناسبی در آفریقای جنوبی یافت؛ بنابراین حتی اگر بهترین رستوران چینی را در ایتالیا سراغ دارید برای خوردن غذای محلی چینی به این رستوران وارد نشوید، چون نه مزه غذای اصلی را متوجه میشوید و نه اطمینانی از درست تهیه شدن آن دارید. بهترین گزینه امتحان کردن غذاهای محلی در همان کشور زادگاهش است، نه دیگر نقاط جهان.
3 ـ مواد شوینده اضافه داخل هتل را همراهتان بردارید: هنگام خروج از هتل حتما مواد شویندهای را که هر روز صبح خدمتکار در حمام اتاق شما میگذارد همراهتان بردارید. با توجه به تحقیقات گستردهای که سازمان جهانی گردشگری انجام داده بیشتر گردشگران و ماجراجویان و بک پکرها شکلات یا کیک یا حتی مدادپاکنی همراه دارند تا در طول مسیرشان به کودکان و نوجوانان محلی هدیه بدهند، اما این مواد شوینده که در حمام هتل شماست با توجه به بستهبندی بسیار زیبایشان نظر بیشتر کودکان را به خود جلب میکند. بنابراین همیشه آن ها را از داخل هتل بردارید و همراه داشته باشید و اگر به کشورهای کمتر توسعه یافته یا فقیر سفر میکنید به عنوان بهترین هدیه به کودکان آن ها بدهید، چون با این کار هم به گسترش فرهنگ آن ها کمک کردهاید و هم بهداشت را ترویج کردهاید.
4ـ پول و زمان را همیشه کنترل کنید: پول و زمان دو مسأله بسیار مهم برای هر مسافر و ماجراجو در طول سفر است. بنابراین با تمام توان این دو موضوع را مدیریت کنید تا دچار مشکل نشوید. زمان حرکت قطار، کشتی، هواپیما و اتوبوستان را همیشه به خاطر داشته باشید و در عین حال دائم باقیمانده پولتان را چک کنید و از میزان دقیق آن آگاه باشید، چون بی خبری از این دو موضوع هنگام سفر واقعا برایتان مشکلساز میشود.
5 ـ همیشه روزنامه محلی را مطالعه کنید: به یاد داشته باشید که معمولاً در شهرهای بزرگ سراسر جهان حتماً روزنامهای محلی اما انگلیسی زبان خواهید یافت. پس مقداری هزینه کنید و این روزنامه را کامل مطالعه کنید. اهمیت این موضوع در کشورها به این صورت است که مسافران بی شک به اخبار محلی شهر محل اقامتشان دسترسی ندارند، پس از این طریق میتوانند حوادث یک یا دو هفته آینده را پیشبینی کنند و سفری بیخطر را برای خودشان برنامهریزی کنند؛ مسائلی چون انتخابات، تجمعهای اعتراضی، اعتصابها و به طور کلی ناآرامیهای سیاسی و حتی اخبار مربوط به آب و هوا که میتواند برنامه سفر آن ها را تحت تأثیر قرار دهد.
6 ـ هرگز توصیه افراد ناشناس برای بازدید از اماکن تاریخی یا مذهبی محلی را نپذیرید: در بیشتر کشورهای جهان برای این کار باید به افراد یا دفاتر مخصوص گردشگری معتبر مراجعه کنید و با استخدام تورلیدرها برای بازدید اماکن تاریخی مهم اقدام کنید. بنابراین هرگز به توصیه افراد معمولی توجه نکنید، چون در برخی کشورهای جهان آدمربایی و باجگیری هنوز هم اتفاق میافتد. بنابراین فقط با افراد صلاحیتدار و تأیید شده برای تورهای کوتاهمدت سفر کنید.
7 ـ از سفر کردن با افراد ناشناس خودداری کنید: به یاد داشته باشید با گروهی که از مبدأ حرکت کرده اید و آن هایی که میشناسید طبق برنامه سفرتان حرکت کنید و هرگز به خاطر افراد ناشناس راه و مقصد خودتان را تغییر ندهید. بنابراین با دوستانی که در رستوران یا کنار ساحل مییابید صرفأ چند عکس یادگاری و یک آدرس ایمیل به اشتراک بگذارید و طبق برنامه خود سفرتان را ادامه دهید.
8 ـ از پرسیدن خجالت نکشید: همیشه قرار نیست از تمام قوانین و اطلاعات جهان آگاهی داشته باشید، بنابراین به دانستههای خود تکیه کنید و ندانستهها را به راحتی بپذیرید و از افراد آگاه و مطمئن بپرسید. سعی کنید از اظهار نظر بیموقع جداً خودداری کنید، چون گاهی اوقات به دلیل تفاوتهای فرهنگی و آداب و رسوم منظور شما درست درک نمیشود و بی شک دچار دردسری بزرگ میشوید، بخصوص در اداره گمرک یا ایستگاههای مرزی صرفاً شنونده باشید و فقط به سؤالات بسیار خلاصه و جامع پاسخ دهید و از حاشیه روی بپرهیزید.
9 ـ همیشه یک دوربین کوچک همراه داشته باشید: اولین مورد استفاده از این دوربینها ثبت خاطرات شیرین برای شماست، اما اگر دوربین شما دست و پاگیر یا نحوه استفاده آن نیز نیازمند دانش و تجربه زیادی باشد شما تقریباً موفق به استفاده از آن نخواهید بود. این دوربینهای کوچک همیشه در دسترس شماست و کار با آن ها ساده است، بنابراین میتوانید خاطرات شیرین خود را ثبت کنید.
10- از محل اقامت خودتان کارتپستال ارسال کنید: این یک عادت قدیمی، اما مفید برای گردشگران بوده که با توجه به تکنولوژیهای قرن حاضر شاید به فراموشی سپرده شده باشد، ولی شما هرگز این عادت خوب را فراموش نکنید، چون علاوه بر تقسیم خاطرات شیرین خود با دوستان و بستگان آخرین نقطه محل اقامت خودتان را به اطلاع آن ها میرسانید و در صورت بروز هرگونه مشکل آن ها براحتی به شما دسترسی خواهند داشت. پس علاوه بر تماس تلفنی در صورت امکان حتماً کارت پستال زیبایی از شهر محل اقامتتان برای دوستان یا خانوادتان ارسال کنید.
11 ـ جعبه کمکهای اولیه کوچکی همراه داشته باشید: همانطور که میدانید هزینه درمان در بیشتر کشورها بسیار بالاست. بنابراین سعی کنید قبل از آغاز سفرتان حتماً آزمایشهای لازم پزشکی را انجام دهید تا از سلامت بدن خود کاملاً مطمئن باشید. اما به یاد داشته باشید جعبه کوچکی از کمکهای اولیه و پمادهای ضد حشرات موذی را همراه داشته باشید تا در صورت لزوم بتوانید از امکانات اولیه آن استفاده کنید.
12ـ از نزدیکترین سفارتخانه یا دفتر حافظ منافع کشورتان در مقاصدتان با خبر باشید: به یاد داشته باشید این ادارهها مسئول حمایت شما در صورت بروز مشکلات احتمالی هستند و یقین داشته باشید که با تمام توان به اتباع کشورشان خدمات ارائه میدهند. بنابراین سعی کنید نشانی، شماره تلفن و وب سایت آن ها را پیش از آغاز سفرتان از دنیای مجازی به دست آورید و همراه داشته باشید تا در صورت لزوم به سادگی به آن ها دسترسی داشته باشید.